Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb pszenny na drożdżach z ...
Ciastka sezamowo -
orzechowe »Kochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do
kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne .Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt:1/4 szklanki ciepłego
mleka1 szczypta
cukru12 g suchych
drożdży instant (lub 25 g świeżych)250 g
mąki tortowej1/2 kostki
masła o temperaturze pokojowej1
jajko2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegoDodatkowo:
dżem z aroniiWykonanie:Najprostszym sposobem dzisiaj wykonamy rogaliki.Do misy wsypujemy
mąkę ( przesiałam najpierw by grudek nie było ).Robimy dołek w środku
mąki i wlewamy do niego rozpuszczone
drożdże w
mleku z łyżeczką
cukru .Teraz delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina którą zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia .Po 15 minutach dodajemy resztę składników czyli miękkie
masło cukier puder z
waniliowym i
jajo .Całość wyrabiamy koło 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Po godzinie odgazowujemy ciasto ( uderzamy parę
razy pięścią ) i dzielimy je na 4 części.Każdą część wałkujemy na " koło" i kroimy na 6 części .Łyżeczką nakładamy
dżem aroniowy i zwijamy.Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut, smarujemy je rozbełtanym
jajem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach .




wtorek, 22 września 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter