ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami bez glutenu

Ciasto ze śliwkami bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Przepyszna babeczka łaciata ...
Ucierane z morelami i ... »
Nie ma nic smaczniejszego niż to ciacho - stwierdzenie mojej córki . Przyznaję jej rację , ciasto jest przepyszne na cukrze brzozowym inaczej ksylitol.
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jaja
25 dag masła
szklanka ksylitolu Kłos-pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
odsączone śliwki z kompotu litrowego
Wykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe :
W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu .
Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ).
Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki).
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do schłodzenia ma być (zimne lecz płynne).
Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia centralnie nad misą z jajami i mieszamy , trudne troszkę mieszać i przesiewać .
Jednak jest to najlepszy sposób na te ciacho więc zalecam
Na końcu dodajemy masło i dalej mieszamy łopatką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu.
Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo.
Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem , czasem piecze się szybciej :)
Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy , ze nie robiliście według wskazówek , wtedy nie miejcie pretensji.
Moje ciacho wyszło puszyste i pyszne .
Po upieczeniu zmieliłam 2 łyżki ksylitolu i posypałam jeszcze na wierzchu , ależ pycha mówię wam.
wtorek, 18 sierpnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/08/Ciasto-ze-sliwkami-bez-glutenu-1.html