ßßß Cookit - przepis na Wykonanie :

Wykonanie :

nazwa

Wykonanie

w zasadzie przepis chyba nie różni się niczym szczególnym od naszych tradycyjnych pączkowych. Może dodatek rumu sprawia różnicę? Sama nie wiem
Wiem za to, że z ciastem pracuje się gładko bez problemów. Pięknie wyrasta, a pączki są boskie. Przepis pochodzi z płyty, która była dodatkiem do mojego miksera kuchennego.
Składniki :
70 g masła
600 g mąki
150 g cukru
60 g drożdży piwnych
2 jajka
4 żółtka
1 szczypta soli
2 łyżki stołowe rumu
200 ml letniego mleka
marmolada lub krem na nadzienie
otarta skórka cytryny
Wykonanie :
Włożyć do miski do mieszania letnie mleko ze 100 g mąki i drożdżami piwnymi i zagnieść hakiem do zagniatania. Następnie odstawić ciasto na 20 min. pod przykryciem do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Następnie odstawić ciasto na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
Kula ciasta powinna być miękka i elastyczna. Rozwałkować kulę wałkiem do grubości 1 cm. Za pomocą szklanki powycinać jak najwięcej kółek i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Powycinane z ciasta kółka smażyć w wystarczającej ilości oleju. Gotowe pączki można po ostudzeniu napełniać kremem lub marmoladą. W tym celu wtryskiwać nadzienie z boku za pomocą strzykawki do nadziewania pączków.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2429