Wykonanie
Mam dziś dla Was pomysł na prosty, a efektowny i pyszny obiad. Bardzo lubię to danie (nic
dziwnego,skoro jest w nim
por - mój faworyt) i co jakiś czas do niego wracam. Popatrzcie, jakie to łatwe:
łosoś,
por i
ciasto francuskie - nawet nie trzeba tego jakoś specjalnie przyprawiać, a i tak będzie rewelacyjnie.
Składniki :1
por na osobę (najlepiej taki z dość grubą jasną częścią)
wędzony łosościasto francuskiesól,
pieprzczarnuszka (lub inne ziarenka)odrobina
olejumleko do posmarowaniaPrzygotowanie :Odkrajam liście i ciemniejszą część
pora, a jasną dokładnie myję. Dzielę ją na pół i okrągłym trzonkiem delikatnie naciskam, by wysunąć środkową część - ma powstać coś w rodzaju rurki. Powstałe otwory faszeruję kawałkami
łososia, po czym najlepiej na patelni grillowej powoli obsmażam nadziane kawałki
pora z każdej strony, lekko je soląc. Następnie odkładam podsmażone kawałki do przestygnięcia, a
potem każdy zawijam w
ciasto francuskie. Przygotowane do pieczenia porcje układam miejscem łączenia ciasta do dołu, smaruję je
mlekiem, posypuję
czarnuszką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 25 minut. Podaję na gorąco.Przepis autorski.