Wykonanie
Bułki przepyszne! Nie tylko do przegryzienia ot tak, ale również na obiad, np. z czerwonym barszczem będą idealne. Nie podaję dokładnych proporcji farszu, bo jak to zwykle bywa robiłam go z resztek - poza tym i tak każdy
przyprawi go wg własnego gustu.
Składniki :Ciasto na 4 porcje :10 g. świeżych
drożdży2 pełne łyżki
śmietany 18%0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli1 szklanka
mąki + 1 łyżka do
drożdżyodrobina ciepłej
wody3 łyżki
olejuFarsz :
kukurydza z puszki
czerwona fasolka z puszki
żółty sercebulaorzechy włoskiesól,
pieprz do smakuDodatkowo :trochę
oleju do smażenia
cebulimąka do podsypania
mleko do posmarowania
zioła prowansalskiePrzygotowanie :Ciasto: pokruszone
drożdże ucieram w dużej misce z lekko podgrzaną
śmietaną,
cukrem i łyżką
mąki, odstawiam pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podrośnie dodaję przesypaną
mąkę,
sól i
olej, łyżką mieszam do połączenia się składników. Jeśli trzeba dodaję odrobinę ciepłej
wody - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiam je kilka minut, po czym znowu przykrywam miskę i odstawiam na godzinę.Farsz: obraną
cebulę kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie
oleju, mieszam z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku.Gdy ciasto wyrośnie szybko je zagniatam, dzielę na 4 równe części. Każdą część rozwałkowuję w prostokąt (jakieś 8 na 14 cm), na układam na środku wzdłuż całego prostokąta porcję farszu (nie za dużo) i sklejam dokładnie tak, by powstała podłużna
bułka.
Bułki układam na natłuszczonej blasze, smaruję
mlekiem i posypuję
ziołami prowansalskimi. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Podaję na gorąco.Przepis autorski.