Wykonanie
Nie spodziewałam się aż tak pysznego deseru, ale muszę przyznać że ciasto wyszło wprost idealne. Babeczki wyrosły, ale jednocześnie pozostały kruche, są delikatne, z lekko wyczuwalnym smakiem
migdałów. Do nadzienia użyłam prażonych papierówek - to doskonały mus, który cudownie pasuje do takich wypieków.
Składniki na 12 sztuk :2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
likieru amaretto lub 2 łyżeczki
cukru pudru + kilka kropli
olejku migdałowego2
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia75 g. zimnego
masła1,5 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyDodatkowo :prażone
jabłka tego typuPrzygotowanie :Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
proszek do pieczenia,
żółtka, posiekane
masło i
śmietanę, dodaję również
likier amaretto - do smaku, ciasto nie powinno być zbyt słodkie. Zagniatam ciasto i schładzam je przez kilka godzin w lodówce. Następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wycinam kółka i wyklejam foremki - kółka powinny
mieć większą średnicę niż foremki (tych nie trzeba natłuszczać). Nakłuwam ciasto na dnie . Wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 10 minut, po czym wypełniam je prażonymi
jabłkami i ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Babeczki powinny być złote.Przepis autorski.