ßßß Cookit - przepis na Babeczki migdałowe z jabłkami

Babeczki migdałowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Nie spodziewałam się aż tak pysznego deseru, ale muszę przyznać że ciasto wyszło wprost idealne. Babeczki wyrosły, ale jednocześnie pozostały kruche, są delikatne, z lekko wyczuwalnym smakiem migdałów. Do nadzienia użyłam prażonych papierówek - to doskonały mus, który cudownie pasuje do takich wypieków.
Składniki na 12 sztuk :
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki likieru amaretto lub 2 łyżeczki cukru pudru + kilka kropli olejku migdałowego
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
75 g. zimnego masła
1,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo :
prażone jabłka tego typu
Przygotowanie :
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, posiekane masło i śmietanę, dodaję również likier amaretto - do smaku, ciasto nie powinno być zbyt słodkie. Zagniatam ciasto i schładzam je przez kilka godzin w lodówce. Następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wycinam kółka i wyklejam foremki - kółka powinny mieć większą średnicę niż foremki (tych nie trzeba natłuszczać). Nakłuwam ciasto na dnie . Wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 10 minut, po czym wypełniam je prażonymi jabłkami i ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Babeczki powinny być złote.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/babeczki-migdaowe-z-jabkami.html