Wykonanie
Ciasto znane i lubiane, taki klasyk który od czasu do czasu każdy ma ochotę zjeść. Chodziło za mną od pewnego czasu i przypominało o dzieciństwie i babcinych słodkościach. Któż by się oparł? :)W najbliższych dniach na blogu zamieszczę zestawienie propozycji na dania świąteczne a już teraz możecie sprawdzić co proponowałam w zeszłym roku:Przepisy na Boże NarodzenieSkładniki:Ciasto:250g zimnego
masła450 g
mąki pszennej tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany1 szklanka
cukru pudruDodatkowo:5-6 dużych
jabłek3 opakowania budyniu
śmietankowego4 szklanki
mlekaopcjonalnie:
cukier, jeśli budynie go nie zawierają (około 4 łyżek)
cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie, szybko zagniatamy na jednolite ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godzinyBlachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy jedną część ciasta (w razie gdyby zabrakło można trochę odjąć z drugiej części). Blachę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.3 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem, w czwartej szklance rozpropowadzamy proszki budyniowe. Gdy
mleko się zagotuje wlewamy
budyń energicznie mieszając trzepaczką.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i układamy na cieście jedno przy drugim. Zalewamy gorącym
budyniem a na wierzch równomiernie ścieramy pozostałe ciasto.Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (u mnie około 50 minut)Ostudzone ciasto posypujemy przez sitko
cukrem pudrem.Smacznego!