ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - pyszny klasyk

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - pyszny klasyk

nazwa

Wykonanie

Ciasto znane i lubiane, taki klasyk który od czasu do czasu każdy ma ochotę zjeść. Chodziło za mną od pewnego czasu i przypominało o dzieciństwie i babcinych słodkościach. Któż by się oparł? :)
W najbliższych dniach na blogu zamieszczę zestawienie propozycji na dania świąteczne a już teraz możecie sprawdzić co proponowałam w zeszłym roku:
Przepisy na Boże Narodzenie
Składniki:
Ciasto:
250g zimnego masła
450 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
5-6 dużych jabłek
3 opakowania budyniu śmietankowego
4 szklanki mleka
opcjonalnie: cukier, jeśli budynie go nie zawierają (około 4 łyżek)
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie, szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy jedną część ciasta (w razie gdyby zabrakło można trochę odjąć z drugiej części). Blachę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.
3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w czwartej szklance rozpropowadzamy proszki budyniowe. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń energicznie mieszając trzepaczką.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i układamy na cieście jedno przy drugim. Zalewamy gorącym budyniem a na wierzch równomiernie ścieramy pozostałe ciasto.
Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (u mnie około 50 minut)
Ostudzone ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/12/ciasto-kruche-z-jabkami-i-budyniem.html