ßßß Cookit - przepis na Ciastka jaglane ( bezglutenowe )

Ciastka jaglane ( bezglutenowe )

nazwa

Wykonanie

Niebanalne, przepyszne ciastka z mąki jaglanej, wiórek kokosowych i orzechów. Okropnie uzależniają :D ale to chyba raczej ich zaleta :) Przepis Olga Smile .
Składniki :
250 g mąki jaglanej ( można zastąpić pszenną )
150 g mąki kukurydzianej
200 g wiórków kokosowych
200 g zmielonych lub rozdrobnionych orzechów ( użyłam włoskich )
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g brązowego cukru ( można zastąpić białym )
250 g margaryny bezmlecznej lub miękkiego masła lub tłuszczu kokosowego
150 g jogurtu naturalnego sojowego lub krowiego
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniu bezglutenowego lub zwykłego
cukier do posypania ( pominęłam )
Wszystkie składniki szatkujemy w malakserze lub wyrabiamy dłońmi w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Jednak jeśli się komuś spieszy może ten etap pominąć i od razu formować ciastka.
Z masy formujemy kulki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub margaryną ( To bardzo ważne bo ciasteczka mogą się przykleić. ) w odstępach ok 2 cm.
Pieczemy w temp. 180° - 200°C do momentu aż ranty ciastek będą przyrumienione. Ja swoje piekłam w 180°C niecałe 15 minut Olga piekła w 200°C ale moje za szybko zaczynały się palić. Każdy piekarnik grzeje inaczej dlatego najlepiej wypośrodkować temperaturę.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/11/Ciastka-jaglane-bezglutenowe.html