ßßß Cookit - przepis na Makaron po sycylijsku z pomidorami, czosnkiem i migdałami

Makaron po sycylijsku z pomidorami, czosnkiem i migdałami

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie u mnie noodle z sosem sycylijskim ale tylko taki makaron miałam w szafce. Jednak trzeba przyznać, ze całość smakowała wybornie. Sos na zimno z migdałami, które nadawały mu chrupkości naprawdę dobrze smakuje. Szybki, prosty i smaczny obiad. Przepis Nigella Lawson z książki " Nigellissima "
Składniki :
500 g fusilli lunghi albo innego makaronu
250 g pomidorków koktajlowych
sól
6 filecików anchois
25 g dużych jasnych rodzynek ( pominęłam )
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
50 g blanszowanych migdałów
60 ml oliwy extra vergine
świeża bazylia do podania ( opcjonalnie )
Makaron gotujemy al`dente. Odlewamy kubeczek wody po makaronie resztę odcedzamy.
Pozostałe składniki ( oprócz bazylii ) miksujemy w malakserze do momentu aż powstanie gęsty sos o ziarnistej konsystencji. Dodajemy 2 łyżki wody po makaronie, miksujemy. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej wody z makaronu.
Sos przelewamy do makaronu, mieszamy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/10/Makaron-po-sycylijsku-z-pomidorami-czosnkiem-i.html