Wykonanie
Wprawdzie u mnie noodle z sosem sycylijskim ale tylko taki
makaron miałam w szafce. Jednak trzeba przyznać, ze całość smakowała wybornie. Sos na zimno z
migdałami, które nadawały mu chrupkości naprawdę dobrze smakuje. Szybki, prosty i smaczny obiad. Przepis Nigella Lawson z książki " Nigellissima "
Składniki :500 g fusilli lunghi albo innego
makaronu250 g
pomidorków koktajlowych
sól6 filecików
anchois25 g dużych jasnych
rodzynek ( pominęłam )2 ząbki
czosnku2 łyżki
kaparów odsączonych z zalewy50 g blanszowanych
migdałów60 ml
oliwy extra vergineświeża
bazylia do podania ( opcjonalnie )
Makaron gotujemy al`dente. Odlewamy kubeczek
wody po
makaronie resztę odcedzamy.Pozostałe składniki ( oprócz
bazylii ) miksujemy w malakserze do momentu aż powstanie gęsty sos o ziarnistej konsystencji. Dodajemy 2 łyżki
wody po
makaronie, miksujemy. Jeśli
sos jest za gęsty można dodać więcej
wody z
makaronu.Sos przelewamy do
makaronu, mieszamy.Smacznego :)