Wykonanie
Dzisiejszy przepis pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;)A wracając do przepisu...
Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych
pomidorów z dodatkiem
migdałów i
rodzynek, kwaskowych
kaparów i
ostrego czosnku, a skoro
pomidory to nie może obyć się bez
bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu danie, a jednocześnie badzo smaczne i efektowne. Polecam!
250-300g ulubionego
makaronu (u mnie fusili, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim "osiadał")250g
pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe
pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) )25-30g
rodzynek2 ząbki
czosnku2 łyżki
kaparów (czubate)50g mielonych
migdałów60ml
oliwy extra virginliście z pęczka
bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
sól i
pieprzparmezan (opcjonalnie)
Makaron ugotować al dente.W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można na chwilę zostawić pod przykryciem, aby sos się nieco ogrzał. Podawać posypane
parmezanem i listkami
bazylii.
Smacznego!