ßßß Cookit - przepis na Sycylijskie fusilli

Sycylijskie fusilli

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;)
A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu danie, a jednocześnie badzo smaczne i efektowne. Polecam!
250-300g ulubionego makaronu (u mnie fusili, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim "osiadał")
250g pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) )
25-30g rodzynek
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów (czubate)
50g mielonych migdałów
60ml oliwy extra virgin
liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
sól i pieprz
parmezan (opcjonalnie)
Makaron ugotować al dente.
W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można na chwilę zostawić pod przykryciem, aby sos się nieco ogrzał. Podawać posypane parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/01/sycylijskie-fusilli.html