ßßß Cookit - przepis na W mojej kuchni

W mojej kuchni

nazwa

Wykonanie

RSS
czwartek, 19 listopada 2015
MIODOWE GWIAZDKI
Z wycinaniem świetnie poradziła sobie moja córeczka.
Ciasteczka świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka, co nasuwa mi pomysł że można by było upiec takie gwiazdki dla Mikołaja.
Składniki:
- 3/4 kostki zimnego masła
- około 3i 1/2 szklanki mąki krupczatki (może być też zwykła mąka pszenna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki płynnego miodu
Masło posiekać w kostkę rozetrzeć z cukrem pudrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wyrobić z masłem dodając resztę składników. Ciasto uformować w kulę, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać za pomocą foremek gwiazdki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg), aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Tagi: ciasteczka
14:32, pao77 ,Ciasteczka
piątek, 09 października 2015
DESER "SZARLOTKA" NA PŁATKACH JAGLANYCH
Pyszne pełnoziarniste płatki jaglane z kokosową nutą, prażone jabłka z cynamonem na wierzchu uprażone orzechy włoskie i odrobina kokosu. Kto chętny?
Składniki na 3-4 porcje:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek pełnoziarnistych, błyskawicznych płatków jaglanych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 5 średnich jabłek
- cynamon
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- garść obranych orzechów włoskich
Mleko zagotować, dodać płatki jaglane i wiórki kokosowe, gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, dodać cukier i cynamon, prażyć przez kilka minut.
Przestudzone płatki jaglane z wiórkami przełożyć do szklanek lub miseczek, dodać uprażone jabłka. Orzechy włoskie posiekać ,uprażyć na suchej patelni, ozdobić nimi deser. Wierzch posypać odrobiną wiórków kokosowych. Deser najbardziej smakuje kiedy jest jeszcze ciepły.
Tagi: deser dla dzieci jabłka
19:32, pao77 ,Dla dzieci
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 września 2015
KOPYTKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM, CEBULKĄ I BOCZKIEM
Danie proste i pyszne.
Składniki na kopytka:
- 50 dag ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- trochę mąki do podsypywania
Dodatkowo:
- 200 g twarogu wędzonego lub bryndzy
- 1-2 cebule
- boczek
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, obie mąki i sól, zagnieść. Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.
Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.
Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym twarogiem. Pokrojone w kostkę cebule i boczek wrzucić na skropioną olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z serem, od razu podawać.
19:00, pao77 ,Dania obiadowe
czwartek, 24 września 2015
ZUPA SELEROWO-CZOSNKOWA Z ZIEMNIACZANĄ WYSPĄ
Nadchodzi jesień więc taka rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna zupa z pewnością zagości na naszym stole w chłodne, deszczowe dni.
Zamiast ziemniaków do zupy można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.
Składniki:
- 10 - 12 ząbków czosnku
- 1 większy seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz, szczypta imbiru lub chili, ewentualnie czosnek granulowany
- natka pietruszki
- 1 i 1/2 litra bulionu
Dodatkowo:
- puree ziemniaczane
Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili cebulę i zeszklić. Następnie dodać starty seler i pietruszkę, chwilę poddusić i zalać bulionem. Gotować, aż warzywa zmiękną, po tym czasie doprawić do smaku i zmiksować. Na talerzu umieścić ''wyspę'' z puree ziemniaczanego i zalać zupą, na koniec dodać natkę pietruszki.
19:09, pao77 ,Zupy
sobota, 19 września 2015
MUFFINKI CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE
Upiekłam je właśnie z pomocą córeczki. Pychota!
Czekolada świetnie komponuje się z cynamonem.
Dzięki temu, że nie dodałam jajek wprost rozpływają się w ustach.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- płaska łyżeczka cynamonu
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
Najpierw mieszamy suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, na konie dodajemy czekoladę starta na tarce o najgrubszych oczkach. Do wymieszanych suchych składników dodajemy mleko i olej, mieszamy tak, aby w cieście pozostały jeszcze grudki. Do formy na muffinki dodajemy papilotki, w nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Wystudzone muffinki posypujemy odrobiną cukru pudru.
18:20, pao77 ,Drobne wypieki
1 , 2, 3, 4, 5 ... 57
następne
Źródło:http://pao77.blox.pl/html