Wykonanie
Brukselka jest najmłodszym i najmniejszym potomkiem kapuścianego
rodu- będąc jednocześnie źródłem wielu witamin.U mnie dziś w zapiekana pod kołderką
sera żółtego. Mniam!

Składniki:1 kg
brukselki½ szklanki rosołu (może być z kostki)½ szklanki startego
żółtego sera5 dag
masła1 łyżeczka
cukrusól do smaku
gałka muszkatołowa do smakutłuszcz do formyWykonanie:
Brukselkę dokładnie oczyścić z zwiędłych listków, dokładnie opłukać i ugotować z
cukrem do miękkości, następnie odcedzić. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć
brukselkę, polać rosołem, posypać
serem i oprószyć
gałką muszkatołowa. Na wierzch położyć wiórki
masła, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia
sera.