Wykonanie
J ak co roku Wielkanoc zbliża się wraz z wiosną i czas pomyśleć o przygotowaniachświątecznych. W głowie rodzi się
plan co w tym roku wystąpi na
stole, jaki przebój podbije
serca domowników i gości. Jednocześnie zaczynają zapalać się światełka ostrzegawcze wgłowie, ale do tego to nie mam takiego czy innego sprzętu w kuchni. I co kupić, żeby nieprzepłacić a zdało egzamin. Spróbujemy Wam pomóc. Oto recenzja drobnego sprzętukuchennego, bez którego chyba praktycznie żadne ciasto z
mąką czy
cukrem pudrem nie dasię zrobić.Tym drobiazgiem jest kubek – przesiewak, który wydatnie ogranicza rozsypywanie
mąki czy
cukru pudru w trakcie przygotowania ciast wszelakich, nie tylko na Wielkanoc.Najpierw przyjrzyjmy się jego wykonaniu. Białe tworzywo sztywne i solidnie. Co ciekaweoprócz sprężyny ukrytej w rączce nie ma metalowych elementów.Dno kubka to sitko przez które wysypuje się
mąka lub
cukier puder dozowane dźwignią wrączce kubka. Do kubka zmieści się około 500 g
mąki. Proste urządzenie a jakie użyteczne.Przesiewając
mąkę lub obsypując
cukrem pudrem ciasto, nie musicie się martwić, żedookoła w kuchni będzie biało.
Działa w prosty sposób dozując
mąkę lub
cukier puder.Jak widzicie na zdjęciu, testowaliśmy kubek na zewnątrz i sprawdził się wyśmienicieobsypaliśmy
cukrem babkę i tylko troszkę paterę. Ale to był zamierzony efekt do stylizacjizdjęcia. Ten kubek w porównaniu z tradycyjnymi metodami obsypywania czy przesiewania
mąki pozwala na zaoszczędzenie i czasu i surowca.