Wykonanie
Dziś napiszę wam co można znaleźć w drugim zeszycie
serii "Dekoracja ciast".Przede wszystkim, zestaw końcówek i rękaw do zdobienia!
Oczywiście w zeszycie jest opisane jak i które końcówki używać. Dzięki temu przy nauce zdobienia nie popełnimy błędów jakie się zdarzają początkującym, czyli nie pójdziemy na skróty.Znajdziecie też kilka pomysłów na ciasta i
ciasteczka, takich jak lukrowane
biszkoptowe kwadraciki albo ciasto
marchewkowe czy ciasto obsypane kwiatami.Ale zanim będziecie mogli zabłysnąć pięknie udekorowanym
ciastem, czas na trochę teorii, chociażby wyciskania i nie jest to dział dla kulturystów ;) A nauka polegać będzie
między innymi na przygotowaniu
ciastek zwierzątek. Nie ma to jak nauka przez zabawę, a więc do dzieła. Powstaną
krówki,
kury,
świnki, owieczki i inne cudeńka.A teraz trochę praktyki czyli moja własna inwencja w postaci rolady kawowej.
Oczywiście dekoracja jest daleka od ideału, ale ćwiczenie czyni mistrza i następne będą już tylko lepsze. :)A teraz przepis:Składniki4
jaja1/2 szklanki
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia Dr Oetkera1 krem
waniliowy Dr Oetkera2 łyżki
kawy rozpuszczalnej Prima300 ml
mleka 3,2 %wykonanie
Białka ubić z
cukrem, dodając
żółtka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec ok. 15 min w temp. 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i wystudzić.Do wysokiego naczynia wlewamy
mleko wsypujemy krem, miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut następnie dodajemy dwie łyżki
kawy rozpuszczalnejRozwinąć ciasto, posmarować kremem i zwinąć rulon zrobić dekoracje :)smacznego :)