Wykonanie
Składniki:- 250g
ryżu do risotto- ok. 200g obranej dyni- 1
cebula- 100ml białego
wytrawnego wina- ok. 500ml
bulionu warzywnego- 1 łyżka
masła- ok. 50g
sera pleśniowego- 2 łyżki startego
parmezanu- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich-
sól i
pieprz-
płatki migdałowe do posypaniaSposób przygotowania:1. Na
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę, następnie
dynię pokrojoną w kostkę, po chwili wsypujemy
ryż, chwile smażymy, zalewamy
winem i gotujemy, aż
alkohol odparuje. Po tym czasie wlewamy stopniowo
bulion, od czasu do czasu mieszamy, przyprawiamy
ziołami,
solą i
pieprzem.2. Gdy
ryż będzie prawie gotowy i wchłonie cały płyn, zestawiamy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 5 min. Później wsypujemy
parmezan, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym
serem pleśniowym i
płatkami migdałowymi.