ßßß
1 kg dyni2-2,5 litra wody lub bulionucebula2 ząbki czosnkuolej2 liście limonki kaffirpół łyżeczki kurkumypół łyżeczki szafranułyżeczka czerwonej pasty curry lub pół łyżeczki przyprawy currymała papryczka chillipół puszki mleka kokosowegosól, pieprz do smakujarmużkozi ser (u mnie kozidymek)W większym garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię pokrojoną w kilku cm kawałki (bez skórki).Całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście limonki, papryczkę i przyprawy.Gotować około 20 minut do miękkości dyni - zmiksować całość przy użyciu blendera.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać mleczko kokosowe i ponownie zagotować.W między czasie w rozgrzanym piekarniku przygotować chipsy z jarmużu - tutaj instrukcja, jak to zrobić .Zupę podawać z chipsami z jarmużu i kawałkiem koziego sera.
