Wykonanie
Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć
dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag, nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!16 października przypada Światowy Dzień
Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie
chleba i
bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi
bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.inspiracja King Arthur
Flourskładniki - 15 szt418 g
pszennej mąki2 łyżeczki
drożdży instant21 g
mąki ziemniaczanej21 g
mleka w proszku25 g
cukru ( dałam 1 łyżeczkę)1 i 1/2 łyżeczki
soli57 g miękkiego
masła152 g letniej
wody113 g letniego
mleka25 g roztopionego
masła do posmarowaniaprzygotowaniePołączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła
bułkę.Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć
bułki w niej
bułki w 3 rzędach po 5
bułekPrzykryć blaszkę ściereczką i pozostawić
bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte
bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami.Rozgrzać piekarnik do 180 st CBlaszkę z
bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczonyWyjąć z pieca, posmarować wierzch
bułek roztopionym
masłem. Po kilku minutach, wyjąć je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.Podawać ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.