ßßß Cookit - przepis na Bułka wrocławska / paryska

Bułka wrocławska / paryska

nazwa

Wykonanie

Stwierdziłam, że w związku z upływającym czasem i dopracowaniem receptury, czas na odświeżenie notki z 2008 roku ( wraz z ówczesnymi komentarzami). Wówczas od dłuższego czasu szukałam przepisu na bułkę - zwaną zależnie od regionu bułką wrocławską, paryską lub po prostu pszenną. W efekcie przeprowadzonych prób otrzymałam to, czego oczekiwałam: lekką, miękką, białą i delikatną bułkę. Polecam :)
500 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki maki ziemniaczanej
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
25 g drożdży ( 1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1. Drożdże rozpuścić ( rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.
2. Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
3. Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą ( można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce).
Bochenek smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy pod skosem, aby uzyskać ładne "pęknięcia".
Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.
4. Pieczemy 10 min w 200 st., następnie obniżamy temperaturę do 180 st i pieczemy jeszcze 20 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki.
Upieczoną bułkę studzimy na kratce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/06/Bulka-wroclawska-paryska.html