ßßß Cookit - przepis na Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "

Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "

nazwa

Wykonanie

W tych bułkach można się zakochać i uzależnić! Pierwsza rozkrojona zjedzona zachłannie z masłem, kolejna z konfiturą z granatów a kolejna z Nutellą ... a dupa rośnie! Bułeczki szybkie w przygotowaniu chociaż ja tradycyjnie nie robiłam zaczynu, zmieszałam wszystko razem, wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę... później tylko formowanie i kolejny rozrost :-) Kto nie piekł, ma jeszcze czas do jutra!
Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "
przepis pochodzi z blogu Pracownia Wypieków
"Składniki: na ciasto
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
240 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia."
Piekły ze mną następujące osoby:
Moje domowe kucharzenie
Ewa w kuchni
Nasze życie od kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię
Sama słodycz... i szczypta chili
Pasja Smaku
Ciasteczkowy potwór
Życie zaczyna się w kuchni
Szóste niebo
Kulinarna Maniusia
Ewa Szczepińska
SzybkoTanioSmacznie.com
Smaczna Pyza
Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
Ala piecze i gotuje
Cukry Proste
Moje Małe Czarowanie
C oś słodkiego, poproszę...
Olimpia Davies
Lidia Wesołowska
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/11/maslano-waniliowe-bueczki-z-kruszonka-w.html