ßßß Cookit - przepis na Maślane bułeczki z kruszonką

Maślane bułeczki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami.Z tej porcji wyszły mi dwie blaszki takich bułeczek.
Razem ze mną bułeczki piekły : Ewa,Jola,Aneta,Piekę bo lubię,, Joasia ,Edyta , Beata , Angelika, Małgosia, Asa, Marzenka, Ewa, Agnieszka, Iza,Lidia , Małgorzata, Alina,Olga, Dorotka, Bernadetta, Iwonka, Wiosenka, Jola, Coś słodkiego poproszę,Iwona, Agnieszka, Małgosia, Agnieszka, Ela , Kasia ..Oj sporo nas było..dzięki za wspólne pieczenie.
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
240 ml mleka [ dałam ciut więcej]
1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Dodatkowo
wiśnie
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h aż podwoi swoją objętość.
Małą porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie i formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm , układać je w okrągłej [u mnie w prostokątnej] formie wyłożonej papierem do pieczenia, zo stawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut lub do zrumienieni a .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/11/maslane-bueczki-z-kruszonka.html