ßßß Cookit - przepis na Korzenna szarlotka z kratką

Korzenna szarlotka z kratką

nazwa

Wykonanie

Sezon na szarlotki, ciasta z jabłkami czy piękne róże nadal trwa... wystarczy odrobina wyobraźni a nasze popołudnie może być piękne, pachnące i kawowe :-) Postanowiłam nauczyć się szybkiego wykonania kratki, nie jest na początku łatwo bo trzeba przy okazji trochę myśleć, poza tym układać należy bardzo prosto i zdecydowanie na kawałku pergaminu! to podstawa, ponieważ później trudno ułożoną kratkę przenieść a trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce by później swobodnie chwycić ją w ręce i ułożyć na wierzchu naszej szarlotki. Jak na pierwszy mój raz, w dodatku z warkoczami to wyszło chyba całkiem dobrze ale to nie koniec bo cel jest taki by kratkę wykonywać w mig :-) trening czyni mistrza jak to mówią :-)
przepis własny
Składniki: na ciasto
240g mąki pszennej chlebowej
150g masła
1 łyżka cukru pudru
nasionka z jednej laski wanilii
100g jogurtu naturalnego
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.
Składniki: farszu
1 kg kwaśnych, twardych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 gwiazda anyżu
3 goździki
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka maki kukurydzianej
Przygotowanie:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na maśle, następnie dodaj miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne. Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do jabłek. Na końcu smażenia dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz cukrem pudrem i podawaj :-)
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/11/korzenna-szarlotka-z-kratka.html