Wykonanie
Lubicie sałatki? To podstawowe danie, które nasuwa się na myśl, gdy myślimy o diecie. Sałatki są (przeważnie) niskokaloryczne, pełen warzyw i zdrowych składników. Z drugiej strony sałatki kojarzą się także z nudnym daniem, bez smaku i zapachu. Dzisiejsza propozycja na pewno taka nie jest. Z pozoru to zwykła
sałatka z
kurczakiem, jednak dodatek karmelizowanych
jabłek,
miodu i
żurawiny tworzy z niej wyjątkowe, jesienne danie. W sam raz na zdrowy obiad :)przepis na dwie porcje
pierś kurczaka (ugotowana lub upieczona. )2 garście
jarmużujabłko40 g
parmezan3 łyżki
suszonej żurawinyłyżka
miodułyżka
masłaNa talerzach wyłóż
jarmuż.
Pierś kurczaka pokrój w plastry.
Jabłka obierz, pokrój na plasterki, a następnie podsmaż je na
maśle. Podczas podsmażania do
jabłek dodaj
miód, całość karmelizuj ok. 2 minuty na wolnym ogniu. Na talerzach z
jarmużem wyłóż pokrojoną
pierś kurczaka, karmelizowane
jabłka oraz pokrojony w cienkie plastry
parmezan. Całość posyp
suszoną żurawiną i
skrop rozpuszczonym
miodem.Podawaj jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.Smacznego :)