ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z makiem

Pieczone jabłka z makiem

nazwa

Wykonanie

Pieczone jabłka zawsze kojarzyły mi się z ogniskami. Tymi rodzinnymi i tymi ze znajomymi. Przyrumienione na patyku, smagane językami ognia. Niestety na ogniska nie jest teraz odpowiednia pora, chociaż na upartego :P
Dzisiaj wersja z piekarnika. Zimowa z masą makową, miodem i syropem klonowym. Ciepłe letnie wieczory połączone z nutką zimowych aromatów. Jeśli lubicie jabłka w cieście proponuję ten przepis, lub na wykorzystanie ciasta drożdżowego do naszych jabłek.
Ciekawostka- wiecie, że pieczone jabłka mają o wiele niższy Indeks Glikemiczny od tych świeżych.
Jabłka upiekła m w wirtualnej kuchni z
Mirabelką i Iloną.
A podałam na śniadanie.
2 jabłka
4 łyżki maku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
bakalie
+syrop klonowy do podania
Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy i odcedzamy. Mak mielimy dwukrotnie dodajemy miód, bakalie (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) i masło i mieszamy.
Z jabłek ścin amy górną część jabłka, wydrążamy gniazdko nasienne. Jabłka nadziewamy masą makową. Piecz e my 30min w 180stopniach. Podajemy polane syropem k lonowym (opcjonalnie).
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/pieczone-jabka-z-makiem.html