Wykonanie
Batoniki są cudowne, przesmaczne i jakoś nie wiem dlaczego, ale nie mam wyrzutów sumienia, że je jem;). Jedyne moje zastrzeżenie to to, że wyszły mi dość miękkie i nie bardzo nadają się do zabrania do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Może za mało skarmelizowałam cukier? A może za dużo jabłka? Sama nie wiem.
Składniki:200 g
płatków orkiszowych lub owsianych100 g
suszonych żurawin1 kwaśne
jabłko (200 g po obraniu)80 g
masła50 g
cukru brązowego2 łyżki
miodu gryczanego
sólWykonanie:W garnku rozpuścić
masło z
cukrem.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (potrzeba ok. 200 g).
Żurawiny powinny być wilgotne. Można użyć
rodzynek lub pokrojonych w kostkę
suszonych moreli. Wymieszać
owoce z
płatkami i szczyptą
soli. Dodać do
masła, dobrze wymieszać i chwilę gotować razem. Wlać
miód i jeszcze kilka minut gotować. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blachę wyłożyć masę orkiszową, uformować w prostokąt o grubości ok. 2 cm. Ugnieść. Piec ok. 30 minut. Wyjąć. Kroić dopiero, kiedy całkiem wystygnie (najlepiej zrobić dzień naprzód).
/wydrukuj przepis/