ßßß Cookit - przepis na jaglanka z gruszką i kasztanami!

jaglanka z gruszką i kasztanami!

nazwa

Wykonanie

Mam, mam, mam! Mam jadalne kasztany! Nawet nie wiecie, jaka była moja radość, gdy je wczoraj zobaczyłam na sklepowej półce i bez zastanowienia napakowałam do woreczka i powędrowałam z nimi do kasy! Jadalne kasztany to dla mnie smak berlińskiej jesieni. To tam spróbowałam ich po raz pierwszy, dobrze pamiętam ten dzień, okoliczności, ten wspaniały smak. Od razu się zakochałam! Wyjadane z papierowej torebeczki, gorące, parzące w palce u dłoni, jedzone podczas spacerów najpierw po pchlich targach, później po jarmarkach świątecznych. Tęsknię za tym. Ale wiem, że już za moment to wszystko do mnie powróci. Póki co przypominam sobie ten smak w domu, wspominając Berlin i czekając na Berlin. Wspominając dobre, czekając na lepsze.
Przepis (jedna porcja):
50g płatków jaglanych
3/4szkl mleka sojowego
1 gruszka
1 łyżeczka cynamonu
kilka jadalnych kasztanów
1 łyżeczka oleju kokosowego
opcjonalnie: miód do posłodzenia
Płatki jaglane wsypać do rondelka, doprawić cynamonem, zalać mlekiem, zagotować. Gotować, aż płatki zmiękną. Gotowe przełożyć do miseczki. Kasztany obrać z łupinek, pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kasztany, podprażać przez kilka minut. Gruszkę umyć, pokroić w plastry. Plastrami gruszki i kasztanami udekorować jaglankę. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/10/jaglanka-z-gruszka-i-kasztanami.html