Wykonanie
Owsianka wcale nie musi być nudna. Wystarczy tylko odrobinę pokombinować, aby ze zwykłych
płatków wyczarować ciekawe danie i rozpocząć dzień od uśmiechu na twarzy. Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na
owoce pod kruszonką z
płatków owsianych, zapiekane na owsiance.
Podane ilości składników wystarczą na śniadanie dla dwóch osób.Składniki na zapiekaną owsiankę :4 łyżki
płatków owsianych4 łyżki
płatków orkiszowych100 ml
kefiru (można zastąpić
mlekiem)1/4 łyżeczki
cynamonuOwoce :6 dużych dojrzałych
śliwekdwa małe, soczyste
jabłka1 miękka
gruszkaWarto wykorzystać
owoce sezonowe lub to co akurat masz pod ręką. Idealnie pasują
maliny,
truskawki,
jagody czy
wiśnie. Im więcej różnorodnych
owoców dodasz tym lepiej.Składniki na kruszonkę :4 łyżki
płatków owsianych4 łyżki
płatków orkiszowych2 łyżki
sezamu2 łyżki pestek dyni4 łyżki
miodu2 łyżki
oleju kokosowego (można zastąpić
masłem)3 łyżki
soku z cytrynyDo kruszonki można dodać jeszcze
płatki migdałów czy pokruszone
orzechy.
Jak zapiekać
owoce pod kruszonką?Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję oba rodzaje
płatków (orkiszowe i owsiane) oraz
cynamon. Zalewam całość
kefirem i dokładnie mieszam, aby składniki połączyły się. Na masę z
płatków i
kefiru wykładam umyte i pokrojone
owoce.Drugą porcję
płatków wsypuję do malaksera i
mielę przez kilka sekund, aby
płatki rozdrobniły się. W rondelku rozgrzewam
miód i
olej kokosowy. Dolewam powstały płyn i
sok z cytryny do
płatków oraz dosypuję
sezam i
słonecznik. Mieszam wszystkie składniki do momentu aż się połączą.Wykładam kruszonkę na
owoce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 25 minut do momentu aż kruszonka zarumieni się na złoty kolor.Sprawdź moje inne pomysły na ciekawe śniadaniaPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się z innymi