ßßß Cookit - przepis na Olej kokosowy - największe ZALETY:

Olej kokosowy - największe ZALETY:

nazwa

Wykonanie

Koktajl redukujący poziom cholesterolu i zmniejszający ryzyko miażdżycy
Składniki:
1 pomarańcza (teraz w promocji za 2,75 zł za 1 kg TUTAJ)
2 łyżki sezamu
3/4 filiżanki mleka sojowego lub innego roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego
odrobina cynamonu
więcej na: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/03/koktajl-sezamowo-pomaranczowy.html
- korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, m.in. redukując poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko miażdżycy
- przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów
- jest także bogatym źródłem trójglicerydów, które podawane chorym na Alzheimera powodowały poprawę ich stanu zdrowia
- pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną
Należy zwrócić uwagę, że fakt iż olej ten zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych okazał się nie być jego wadą a zaletą, ponieważ są to w większości średnio-łańcuchowe trójglicerydy (MCT). A kwasu laurynowego, występującego też w mleku matki, w oleju kokosowym jest ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Jest on bardzo dobrze wchłaniany przez organizm, charakteryzuje się zdolnością do szybkiego uwalniania energii, a także korzystnie wpływu na przyswajanie wapnia.
Ale to nie wszystkie zalety kwasu laurynowego. Badania wykazały działanie antybakteryjne. Okazuje się również, że przyczynia się do wzrostu zawartości „dobrego” cholesterolu w organizmie (HDL), efektem czego jest obniżenie ryzyka miażdżycy.
więcej poczytasz w zakładce:
SUPER ŻYWNOŚĆ
dołącz do naszej akcji KODY RABATOWE dla fanów na Facebooku:
Źródło:http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/01/pomarancza-sezam-olej-kokosowy-cynamon.html