ßßß Cookit - przepis na ciasto z waflami ryżowymi!

ciasto z waflami ryżowymi!

nazwa

Wykonanie

Miękkie, wilgotne w środku, słodkie, cynamonowe, przełamane słodkim smakiem porzeczek, pełne kawałków czekolady i .... chrupiących kawałków wafli ryżowych! Osobiście nie przepadam za waflami w wersji solo, dlatego postanowiłam je jakoś inaczej spożytkować. I tak oto postanowiłam upiec ciasto przy ich wykorzystaniu. Efekt? Jak dla mnie zaskakująco świetny i smaczny! Więc bez względu na to, czy jesteście fanami wafli ryżowych, czy nie - upieczcie to ciasto, jestem pewna, że Wam posmakuje!
Przepis (jedna keksówka):
6 wafli ryżowych Britta
1szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru trzcinowego
1/4szkl oleju rzepakowego
1/4szkl dżemu porzeczkowego
1/2szkl mleka
1 (duże) jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g mlecznej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, połamaną w kostki czekoladę. Wafle ryżowe drobno pokruszyć, dodać do suchych składników. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać olej i mleko, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Keksówkę natłuścić, nałożyć ciasto, wyróżnić wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40-50 minut, aż do "suchego patyczka".
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/10/ciasto-z-waflami-ryzowymi.html