ßßß Cookit - przepis na Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia

Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Chleb marchwiowy w bardzo energetycznym kolorze i z ogromną dawką karotenu - chleb Jim`a Lahe`ya - to wybór Amber z bloga Kuchennymi drzwiami na wspólne pieczenie W Listopadowej piekarni.
Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki słodyczą rodzynek, a orzechy nadają mu chrupkiej tekstury.
Chlebek bardzo prosty do przygotowania. Jedyną trudność może stanowić dość lużna jego konsystencja. Dlatego jednak lepiej umieścić chlebek do wyrastania w ściereczce, ale w misce, a później piec w garnku, a nie luzem na kamieniu. Mój po przełożeniu na kamień przypominał wielki placek. Jednak się podniósł i pięknie wyrósł. Może nie jest spektakularnie wysoki, tylko taki średniak, ale wyjątkowo smaczny.
Składniki:
3 szklanki mąki + do podsypania
1 1/2 szklanki soku z marchwi
1 1/4 łyzeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży instant
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki orzechó włoskich
1 łyżeczka nasion kminku
Wykonanie:
w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa to 12-18 godzin
hojnie posyp blat mąką. Skrobakiem wyjmij ciasto z miski w jednym kawałku. Przy pomocy skrobaka zagarnij brzegi ciasta do środka. Umieść ciasto na ściereczce obficie posypanej mąką. Rogi ściereczki zwiąż luźno i umieść ciasto w ciepłym miejscu do wyrościęcia na 1-2 godzin. Jest gotowe, gdy podwoi objętość. Ewentualnie sprawdź pakcem, czy jest wyrośnięte
bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki górą do dołu na rozgrzany kamień lub do żeliwnego garnka. Na kamieniu piecz 40 minut w 230`C, w garnku żeliwnym przez pierwsze 20 minut pod przykryciem, następne 20 minut przez pokrywki. Studź na kratce
SMACZNEGO !
Ten smaczny chleb piekłam razem z:
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Polska zupa
Leśny zakątek
Weekendy w domu i ogrodzie
Stare gary
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Moje małe czarowanie
Akacjowy blog
W poszukiwaniu Slowlife
Proste potrawy
Nie tylko na słodko
Smakowity chleb
Konwalie w kuchni
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/11/chleb-marchwiowy-listopadowa-piekarnia.html