Wykonanie
Smakuje świetnie z powidłami mandarynkowymiSkładniki :zaczyn:30 g zakwasu żytniego140 g
mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej170 g
wodyZaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed zarobieniem ciasta właściwego i pozostawiamy do fermentacji w temp. pokojowej.Ciasto właściwe :cały zaczyn ( tj. 340 g ), ale możemy dodać do ciasta właściwego 5 g
drożdży instant lub 125 g świeżych i wtedy odejmujemy z zaczynu 30 g ( i ja tak zrobiłam ) , tzn. użyłam 310 g zaczynu320 g
mąki żytniej, u mnie żurkowej450 g
mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650450 g
wody230 g startej
marchewki, odciśniętej z soku230 g obranych
orzechów włoskich20 g
solipłaska łyżka
cukru trzcinowegoPrzygotowanie :Do
wody dodałam
sól,
cukier i
drożdże instant - wymieszałamPo okresie fermentacji zaczynu dodałam do niego połączone, przesiane
mąki oraz
wodę, mieszałam łyżką drewnianą około 5 min. do połączenia składnikówDodałam startą
marchew i
orzechy, dokładnie wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na około 30 min.Po tym czasie jeszcze raz przerobiłam przez około 5 min. łyżką drewnianą i przełożyłam do natłuszczonej foremki 11 x 23 cm, przykryłam i odstawiłam na 120 min. do wyrośnięciaPiekłam w piekarniku o temp. 240 C* przez 15 min , a
potem 20 min. w temp. 220 C*, następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min.Przed włożeniem ciasta
chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki
lodu na spód piekarnika, a
chleb z wierzchu naciąć.
Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :)Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień.Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek
Moje uwagi :
Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten
chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej
porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny:)