Wykonanie
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia, ten chlebek jest w sam raz. Wystarczy posmarować go
masłem migdałowym lub innym neutralnym smarowidłem. Mnie najlepiej smakuje podpieczony w tosterze bez żadnych ulepszeń i dodatków.
Składniki (na standardową keksówkę lub formę okrągłą o przekroju około 26 cm)500 g pełnoziarnistej
mąki jęczmiennej lub innej1 szklanka wyłuskanych
orzechów włoskich¾ szklanki
rodzynek14 łyżek zakwasu1 i ¼ szklanki letniej
wody2 łyżki melasy buraczanej lub
miodu1 łyżeczka
solidowolne nasiona do posypania
chlebka (np.
siemię lniane,
kminek,
czarnuszka,
mak)
Przygotowanie
Orzechy grubo posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać zakwas z
wodą (jak go zrobić, dowiesz się tutaj i tutaj) i wlać do suchych składników. Dokładnie wyrobić, aby składniki się połączyły i nie było widać grudek suchej
mąki. Ciasto powinno być zwarte i trzymające się ręki, ale nie może być twarde, bo wtedy chlebek nie urośnie. Wyrobione ciasto ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię
chlebka wodą i posypać dowolnymi nasionami. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 8 godzin (latem wystarcza około 4 godzin). Gdy
chleb podrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec przez 1 godzinę.