ßßß Cookit - przepis na Chleb bakaliowy na zakwasie z mąki jęczmiennej

Chleb bakaliowy na zakwasie z mąki jęczmiennej

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia, ten chlebek jest w sam raz. Wystarczy posmarować go masłem migdałowym lub innym neutralnym smarowidłem. Mnie najlepiej smakuje podpieczony w tosterze bez żadnych ulepszeń i dodatków.
Składniki (na standardową keksówkę lub formę okrągłą o przekroju około 26 cm)
500 g pełnoziarnistej mąki jęczmiennej lub innej
1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
¾ szklanki rodzynek
14 łyżek zakwasu
1 i ¼ szklanki letniej wody
2 łyżki melasy buraczanej lub miodu
1 łyżeczka soli
dowolne nasiona do posypania chlebka (np. siemię lniane, kminek, czarnuszka, mak)
Przygotowanie
Orzechy grubo posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać zakwas z wodą (jak go zrobić, dowiesz się tutaj i tutaj) i wlać do suchych składników. Dokładnie wyrobić, aby składniki się połączyły i nie było widać grudek suchej mąki. Ciasto powinno być zwarte i trzymające się ręki, ale nie może być twarde, bo wtedy chlebek nie urośnie. Wyrobione ciasto ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię chlebka wodą i posypać dowolnymi nasionami. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 8 godzin (latem wystarcza około 4 godzin). Gdy chleb podrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec przez 1 godzinę.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/chleb-bakaliowy-na-zakwasie-z-maki.html