Wykonanie
Marchewka z
groszkiem jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smak tej arcyprostej jarzynki do obiadu nie może się znudzić. Tyle nowych przepisów, zaskakujacych kombinacji
smakowych, a do
marchewki z
groszkiem wracam z sentymentem. Lekkostrawna i niskokaloryczna
marchewka (100 g to około 30 kcal) jest nie tylko smaczna, ale bardzo pożywna. Posiada wiele właściwości leczniczych ( więcej o
marchewce tutaj ). Przyrządzając
marchewke na ciepło trzeba pamiętać, by dodać do niej jakikolwiek tłuszcz, gdyż właśnie rozpuszczony w tłuszczu karoten zamienia się w witaminę A.
Marchwi nie należy rozgotować, powinna pozostać chrupiąca. Jeśli tylko nie zatopisz
marchewki z
groszkiem w klajstrowatym sosie na pewno będzie pyszna.
Zielony groszek to równiez bogactwo mikroelementów. Zapraszam na super zdrową, niesłusznie zapomnianą jarzynkę.Składniki:

500-600 g
marchewki200-250 g mrożonego
groszku200 - 250 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
sosu sojowego lub
maggi1 płaska łyżka
mąki krupczatki
sólkoperekWykonanie:
marchewke obrać i pokroić w kostkę, zalać
bulionem i gotować 10 minut. Dodać
zielony groszek i gotować następne około 5 minut
mąkę rozmieszać z małą ilością zimnej
wody i połączyć z
marchewką. Mieszając doprowadzić do wrzenia i pogotować razem kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić
sosem sojowym,
solą, dodać
koperek. Podawać z ulubionymi dodatkamiSMACZNEGO !