Wykonanie
Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny
filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi
migdałami, doprawionymi
skórką cytrynową i zieloną
pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z
banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie.Składniki:
5 gałązek
pietruszki2
filety z kurczaka40 g obranych
migdałów1 łyżeczka
skórki z cytryny bio1 łyżka creme fraische
sól,
pieprz1 małe
żółtko - opcjonalnie1 łyżka
mąkiolej do smażeniaWykonanie:oskubać listki
pietruszki z gałązek. Razem z
migdałami skórką otartą z
cytryny,
solą i creme fraiche zmiksować w rozdrabniaczu kuchennym na gładką masę. Filety przeciąć poziomo tworząc kieszonkę i napełnić farszem. Spiąć wykałaczką, by masa nie wyciekłafilet posolić, oprószyć
pieprzem, następnie obtoczyć w
mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony.
Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu
kurczaka podałam z "fałszywym
ryżem" z
kalafiora. Na przepis zapraszam tutajSMACZNEGO !
inspiracja: "Essen&Trinken" 10/2105