Wykonanie
Kukurydza to typowe wakacyjne warzywo. Warto włączyć ją do swojej diety. Zawiera spore ilości selenu, a te w połączeniu z witaminą E i beta-karotenem chronią nas przed wolnymi rodnikami i przedłużają młodość. Luteina i zeaksantyna pomaga zaś chronić nasze oczy. Ugotowana w wodzie stanowi smaczą przekąskę, może nieco kaloryczną, ale na pewno zdrową. I tak do tej
pory najczęściej
kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z
masłem pietruszkowym i
cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego
kurczaka. Polecam!
Składniki:1-2
kolby kukurydzy1
cukinia2 łyżki
masłanatka pietruszkibulion warzywny - opcjonalnie
sólWykonanie:
natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim
masłem, uformować rulonik, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, by stężało
kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron, następnie podlać
wodą lub
bulionem, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut w międzyczasie pokroić
cukinię w kostkę i dołożyć do
kukurydzy kilka minut pod koniec duszeniapodawać z
masłem pietruszkowym pokrojonym w plasterki i
soląSMACZNEGO !