Wykonanie
Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach
mięso w pysznym sosie - to właśnie
żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne. Pogoda za oknem jednak całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko. Może właśnie ta częstotliwość sprawia, że są witane z takim entuzjazmem, gdy tylko pojawią się na
stole. Mąż był zachwycony, ja również, bo za jednym zamachem zrobiłam 3 obiady, a
żeberka co dzień były coraz to lepsze.Składniki:
1.200 - 1.500 g chudych
żeberek3
cebule3 łyżki
mąkitłuszcz2-3
listki laurowe4-5 kulek
ziela angielskiegosól,
pieprzWykonanie:
mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z 2-ma kostkami. Posolić i oprószyć
pieprzem. Obtoczyć w
mące, nadmiar strzepnąć i mocno zrumienić z obu stronprzełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zrumienić
cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać ją do
żeberek, podlać
wodą, dodać
listek laurowy i
ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, aż
mięso będzie miękkie, tak miekkie, by odstawało od kostekpodawać na goraco z
ziemniakami lub
kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,
kiszoną kapustą lub
buraczkamiSMACZNEGO!