Wykonanie
Cześć =) Sezon na
dynię rozpoczyna się już we wrześniu, ale to w październiku, kiedy jesień jest już naprawdę w pełni,
dynia jest wyjątkowo słodka.Zupa z dyni, to idealna propozycja na jesienne chłody. Rozgrzeje, a dodatkowo dostarczy wielu witamin i innych substancji odżywczych.Zupę z dyni zrobiłem pierwszy raz w życiu, według przepisu, który dostałem od Agnieszki i jestem pod bardzo dużym wrażeniem końcowego efektu.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy z dyni w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą:- 1 nieduża
dynia-
masło klarowane lub
masło i
oliwa do smażenia (4-5 łyżek)- 1
cebula- 2-3 ząbki
czosnku- 2-3
papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta)- 1
marchewka- 1
ziemniak-
sól,
pieprz,
curry,
kurkuma,
papryka ostra i słodka, opcjonalnie:
imbir i
kozieradka (w tej wersji nie użyłem)-
ser feta pokrojony w kostkę (małe opakowanie, ok. 200 g)



Sposób wykonania:1)
Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy ze środka nasiona, obieramy skórę, a miąższ kroimy w kostkę.2) Na dnie garnka podsmażamy, mieszając, do lekkiego przyrumienienia
cebulę z
czosnkiem.3) Dodajemy, podczas smażenia
cebuli,
przyprawy z wyżej wymienionego zestawu, według własnego smaku. Ja dodałem 2 płaskie łyżeczki
soli oraz po łyżeczce
pieprzu,
curry i
kurkumy.4)
Marchewkę i
ziemniaka kroimy w małą kostkę, a
papryki w nieduże kwadraty, po czym razem z
dynią dodajemy do garnka z
cebulą i
czosnkiem, a następnie zalewamy
wodą w takiej ilości, żeby warzywa nieco wystawały ponad powierzchnię.

5) Przykrywamy i gotujemy do miękkości (jak
ziemniaki będą już miękkie).6) Blendujemy na gładki krem.7) Do porcji w misce dodajemy
ser feta (około garść na porcję), żeby był trochę na wierzchu, dekorujemy świeżo ukręconym
pieprzem oraz jakimś zielonym listkiem (ja nie udekorowałem listkiem). Można sypnąć na wierzch odrobinę
tymianku, dla uroku.Smacznego =)