ßßß Cookit - przepis na KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Odkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze zestawienie? Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj .
Składniki na ciasto:
300 g mąk i pszennej
3 żółtka
50 g cukru pudru
150 g zimnego masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki na budyń:
1.5 szkl. mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 op. cukru wanilinowego
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę. Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania budyniu (ja wstawiłam do lodówki).
Przygotowanie budyniu: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W reszcie mleka miksujemy żółtka z obiema mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zagotowania się. Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/11/kruche-babeczki-z-budyniem.html