ßßß Cookit - przepis na tarta z jeżynami

tarta z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Przeglądałem ostatnio moje archiwum i zauważyłem, że mam tu dosyć mało tart. Zaledwie kilka, a wydawało mi się, że robię je tak często. No cóż... pora to zmienić. Dziś mam dla Was tartę z klasycznym kremem budyniowym, już druga tutaj, oraz jeżynami. Kruchy spód wykonałem według przepisu Kromka, zmieniając proporcje do formy o średnicy 20 cm.
ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krem:
750 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 ilości mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować jeżynami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/tarta-z-jezynami.html