ßßß Cookit - przepis na Malinowa szarlotka (tarta jabłkowo-malinowa z bezą)

Malinowa szarlotka (tarta jabłkowo-malinowa z bezą)

nazwa

Wykonanie

Jedno z ciast, o którym długo nie można zapomnieć. Połączenie słodko-kwaśnych jabłek z kwaśnymi malinami i słodką bezą jest idealne. Trudno mi sobie wyobrazić coś bardziej pysznego. Zachęcam do spróbowania - może i Wy pokochacie ją równie bardzo! Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, zmodyfikowany.
Składniki:
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- nadzienie: 600 g jabłek, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, dodatkowo: 200-300 g malin,
- beza: 3 białka, 150 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą na stolnicy - szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotwujemy jabłka: myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sok z cytryny. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ekstrakt oraz cukier.
Ciasto należy rozwałkować, umieścić w formie do tarty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim masę jabłkową, a na niej maliny - jedna obok drugiej. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier - powoli, partiami. Mikser wyłączamy, dodajemy mąkę i sok z cytryny. Mieszamy na pomocą szpatułki. Gotową bezę umieszczamy na wierzchu tarty.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/10/malinowa-szarlotka.html