Wykonanie
Jedno z ciast, o którym długo nie można zapomnieć. Połączenie słodko-kwaśnych
jabłek z kwaśnymi
malinami i słodką
bezą jest idealne. Trudno mi sobie wyobrazić coś bardziej pysznego. Zachęcam do spróbowania - może i Wy pokochacie ją równie bardzo! Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, zmodyfikowany.
Składniki:- 3
żółtka,- 30 g
cukru pudru,- 100 g
masła,- 150 g
mąki pszennej,- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,- nadzienie: 600 g
jabłek, sok z połowy
cytryny, 2-3 łyżki
brązowego cukru, 1 łyżka ekstraktu z
wanilii, dodatkowo: 200-300 g
malin,-
beza: 3
białka, 150 g
cukru, 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka
soku z cytryny.Składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą na stolnicy - szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.W tym czasie przygotwujemy
jabłka: myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy
sok z cytryny. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ekstrakt oraz
cukier.Ciasto należy rozwałkować, umieścić w formie do tarty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim masę
jabłkową, a na niej
maliny - jedna obok drugiej.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier - powoli, partiami. Mikser wyłączamy, dodajemy
mąkę i
sok z cytryny. Mieszamy na pomocą szpatułki. Gotową
bezę umieszczamy na wierzchu tarty.Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!