Wykonanie
Dziś podsuwam Wam przepis na pyszny, aromatyczny jabłecznik w nieco zdrowszej wersji. Spód zdominowany jest przez bardzo zdrowe
płatki owsiane. Masę
jabłkową dekoruje i smakowicie "wykańcza"
beza przygotowana tym razem nie na białkach lecz wodzie
spod cieciorki. Kiedy przygotowujemy smarowidło czy też
sałatkę z dodatkiem
cieciorki z puszki, warto wykorzystać również
wodę. Ta ostatnia to doskonała baza
bezy. Ciasto lepiej kroi się,kiedy przestygnie i zostanie schłodzone. Ale umówmy się- szarlotka najsmaczniejsza jest jeszcze gorąca, kiedy jabłuszka parują, a bez jest chrupiąca. Smacznego!Składniki na kruche ciasto owsiane: - niepełne pół szklanki
oleju rzepakowego- 1 łyżka
oleju z pestek dyni- 2 szklanki
płatków owsianych- 3/4 szklanki
mąki ryżowej-2
jajka- 1/4 szklanka
mąki kukurydzianej- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
miodu malinowego-6 łyżek
ksylitoluSpód- w misce łączymy
płatki,
mąki,
ksylitol i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche wyrabiamy na jednolitą masę z
miodem,
jajkami i
olejami.
Ciastem wylepiamy foremkę o średnicy 26 cm wysmarowaną delikatnie
olejem i obsypaną
bułką tartą. Spód pieczemy 20 minut, temp. 200 stopni.Masa
jabłkowa:· 2 kg
jabłek· 4 łyżki
miodu malinowego· 1-2 łyżki
ksylitolu· 1/2 łyżeczki
cynamonuJabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy
miodem i
cynamonem i smażymy na małym ogni, aż stracą surowość i odparuje nadmiar soku. Przekładamy na upieczony spód.
Beza:-
woda po
cieciorce z puszki-szklanka
ksylitolu- łyżeczka
mąki ziemniaczanej- łyżka
soku z limonkiWodę z
cieciorki umieszczamy w misce miksera i ubijamy aż zacznie lekko gęstnieć. Stopniowo dodajemy
ksylitol wymieszany z
mąką ziemniaczaną i
sok z limonki.
Bezę przekładamy na
jabłka i pieczemy 10 minut w temp. 160 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. 60 minut. Smacznego!https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html