ßßß Cookit - przepis na Muffinki śniadaniowe

Muffinki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Wciąż jestem na etapie poszukiwań różnych ciekawych dań i danek, które można zabrać na lunch do pracy. I nie chodzi mi tylko o potrawy słone, ale również o słodkie małe co nieco ;)
Ostatnio przetestowałam więc kolejny z przepisów Donny Hay na muffinki ‘śniadaniowe’ i muszę przyznać, że bardzo przypadły mi do gustu. Nie są zbyt słodkie, są lekko wilgotne, w miarę ‘zdrowe’ (również za sprawą ekologicznych produktów oraz użytego przeze mnie cukru trzcinowego), i są naprawdę świetne nie tylko na na drugie śniadanie do pracy ;) Przepis bardzo lekko zmodyfikowałam i mam nadzieje, że może i Wam przypadnie do gustu :)
Na 12 sztuk (dużych-maxi!)
185 ml oleju
330 g cukru (u mnie : jasny trzcinowy)
125 ml mleka
3 jajka
450 g mąki (u mnie : pół na pół z orkiszową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków owsianych
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
1 starte jabłko (u mnie : pokrojone w malutką kostkę)
2 banany
250 g malin
1 łyżka cukru muscovado
Piekarnik nagrzać do 180°.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, mleko i dobrze wymieszać. W osobnej misce mąkę wymieszać z proszkiem, dodać ¾ płatków owsianych i cynamon oraz rozgniecione widelcem owoce.* Następnie dodać mieszankę jajeczną i dobrze wymieszać. Wlać do foremek muffinkowych, posypać resztą płatków oraz cukrem muscovado. Piec ok. 25 minut (lub do suchego patyczka).
*Przyznaję, że zrezygnowałam z rozcierania malin i dodawania ich do ciasta; zostawiam je w całości i dodaję je już na końcu, po kilka sztuk do każdego zagłębienia formy muffinkowej. Ale Wy zrobicie oczywiście tak, jak Wam będzie najwygodniej :)
Pozdrawiam i życzę smacznego !
#
Źródło:http://www.beawkuchni.com/2008/09/muffinki-niadaniowe.html