Wykonanie

Wciąż jestem na etapie poszukiwań różnych ciekawych dań i danek, które można zabrać na lunch do pracy. I nie chodzi mi tylko o potrawy słone, ale również o słodkie małe co nieco ;)Ostatnio przetestowałam więc kolejny z przepisów Donny Hay na muffinki ‘śniadaniowe’ i muszę przyznać, że bardzo przypadły mi do gustu. Nie są zbyt słodkie, są lekko wilgotne, w miarę ‘zdrowe’ (również za sprawą ekologicznych produktów oraz użytego przeze mnie
cukru trzcinowego), i są naprawdę świetne nie tylko na na drugie śniadanie do pracy ;) Przepis bardzo lekko zmodyfikowałam i mam nadzieje, że może i Wam przypadnie do gustu :)

Na 12 sztuk (dużych-maxi!)185 ml
oleju330 g
cukru (u mnie : jasny trzcinowy)125 ml
mleka3
jajka450 g
mąki (u mnie : pół na pół z orkiszową)2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
płatków owsianych½ łyżeczki zmielonego
cynamonu1 starte
jabłko (u mnie : pokrojone w malutką kostkę)2
banany250 g
malin1 łyżka
cukru muscovadoPiekarnik nagrzać do 180°.
Jajka utrzeć z
cukrem. Dodać
olej,
mleko i dobrze wymieszać. W osobnej misce
mąkę wymieszać z proszkiem, dodać ¾
płatków owsianych i
cynamon oraz rozgniecione widelcem
owoce.* Następnie dodać mieszankę jajeczną i dobrze wymieszać. Wlać do foremek muffinkowych, posypać resztą
płatków oraz
cukrem muscovado. Piec ok. 25 minut (lub do suchego patyczka).*Przyznaję, że zrezygnowałam z rozcierania
malin i dodawania ich do ciasta; zostawiam je w całości i dodaję je już na końcu, po kilka sztuk do każdego zagłębienia formy muffinkowej. Ale Wy zrobicie oczywiście tak, jak Wam będzie najwygodniej :)Pozdrawiam i życzę smacznego !#