ßßß Cookit - przepis na Maślane ciasteczka wiśniowe z kasztanowym kremem (domowe markizy)

Maślane ciasteczka wiśniowe z kasztanowym kremem (domowe markizy)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten przepis na kruche ciasteczka. Daje wiele możliwości. Zmieniając dodatki, zmieniamy charakter deseru. A co najfajniejsze, możemy przerobić je również na ciasteczka wytrawne. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;) .
Maślane ciasteczka wiśniowe z kasztanowym kremem (domowe markizy)
Ciasteczka (na ok. 10 przełożonych ciasteczek)
· 200 g miękkiego masła
· szczypta soli
· 1/4 szklanka cukru pudru
· łyżka cukru waniliowego
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
· 40 g budyniu wiśniowego (w proszku) - możecie użyć budyniu o d owolnym smaku, pamiętajcie, żeby wybrać ten, który lubicie najbardziej, gdyż zdeterminuje smak Waszych ciasteczek. Moje ulubione są na budyniu waniliowym, ale te wiśniowe zachwycają swoim kolorem.
1 -2 łyżki mleka, gdyby masa wyszła nam zbyt gęsta
kilka łyżek domowego kremu czekoladowo-kasztanowego- przepis tutaj
Z podanych składników (oprócz kremu kasztanowego) ucieramy ciasto.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy małe ciasteczka. Pieczemy je ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg.
Kiedy ciasteczka wystygną, przekładamy je kremem z kasztanów- 2 ciasteczka złączamy za pomocą czekoladowej pasty. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18-20 pojedynczych ciasteczek, więc po złożeniu otrzymamy finalnie ok. 9-10 ciastek.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/maslane-ciasteczka-wisniowe-z.html