Wykonanie
Uwielbiam ten przepis na kruche
ciasteczka.
Daje wiele możliwości. Zmieniając dodatki, zmieniamy charakter deseru. A co najfajniejsze, możemy przerobić je również na
ciasteczka wytrawne. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;) .Maślane
ciasteczka wiśniowe z
kasztanowym kremem (domowe markizy)
Ciasteczka (na ok. 10 przełożonych
ciasteczek)· 200 g miękkiego
masła· szczypta
soli· 1/4 szklanka
cukru pudru· łyżka
cukru waniliowego· 1 szklanka
mąki pszennej· 1/4 szklanki
mąki kukurydzianej· 40 g budyniu
wiśniowego (w proszku) - możecie użyć budyniu o d owolnym smaku, pamiętajcie, żeby wybrać ten, który lubicie najbardziej, gdyż zdeterminuje smak Waszych
ciasteczek. Moje ulubione są na budyniu
waniliowym, ale te
wiśniowe zachwycają swoim kolorem.1 -2 łyżki
mleka, gdyby masa wyszła nam zbyt gęstakilka łyżek domowego
kremu czekoladowo-
kasztanowego- przepis tutajZ podanych składników (oprócz kremu
kasztanowego) ucieramy ciasto.Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy małe
ciasteczka. Pieczemy je ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg.Kiedy
ciasteczka wystygną, przekładamy je kremem z
kasztanów- 2
ciasteczka złączamy za pomocą czekoladowej pasty. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18-20 pojedynczych
ciasteczek, więc po złożeniu otrzymamy finalnie ok. 9-10
ciastek.Smacznego!