ßßß
Składniki:175 g masła, zimnego75 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowegoszczypta soli1 łyżka mleką250 g mąki pszennej20 g mąki migdałowej (pominęłam, bo niestety nie udało mi się jej w końcu zdobyć- zastąpiłam taką samą ilością mąki pszennej i ciasteczka mimo tego są rewelacyjne)30 g suszonej żurawinyMasło, cukier puder, sol i mleko utrzeć w misie na białą, puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki żurawinę. Na końcu wsypać mąkę migdałową i przesianą mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ja w folię i wstawić do zamrażalnika na 20 - 30 minut lub do lodówki na 2 godziny. Następnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 5 -7 mm i wycinać dowolne formy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Piec 10 -12 minut w 200°C. Studzić na kratce.