ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń kawowy

Domowy budyń kawowy

nazwa

Wykonanie

Jeśli decydujemy się podać dorosłym tak prosty, klasyczny i domowy deser jak budyń, to musi być on doskonale doprawiony i dopracowany w każdym szczególe. Budyń zazwyczaj kojarzy się nam z podwieczorkiem dla najmłodszych. Ale budyń jest także przysmakiem wielu dorosłych i przywołuje bardzo miłe wspomnienia z dzieciństwa. Jak się okazuje w wersji kawowej może stanowić znakomite zwieńczenie eleganckiego obiadu czy kolacji. Wyjątkowego charakteru nadamy naszemu deserowi podkręcając smak dobrego espresso gorzką czekoladą z nutą marcepanu oraz domowymi powidłami. Na zdjęciach widzicie wersję budyniu kawowego bez dodatku powideł (idealnie gładki krem), jak też z jego dodatkiem (wyraźnie widoczne drobne punkciki śliwek). Moim faworytem jest zdecydowanie ta druga wersja. Ten niewielki dodatek powideł przenosi deser na zupełnie inny poziom. Do tego chrupiące tortille posypane cukrem pudrem i doskonała słodkość gotowa w kilka chwil. Polecam!
· 140 ml espresso
· 360 ml mleka
· łyżka masła
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 4 łyżki cukru waniliowego
· 3 kostki gorzkiej czekolady- idealna będzie z dodatkiem marcepanu
· czubata łyżka domowych powideł śliwkowych
· 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
· placek tortilli pszennej
· odrobina roztopionego masła
· cukier puder
W połowie szklanki zimnego mleka rozprowadzamy mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z espresso, czekoladą, powidłami, masłem i cukrem. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozrobioną mąkę i gotujemy na małym ogniu aż powstanie gładki budyń. Przelewamy go do 2 miseczek. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i listkami mięty. Podajemy ze słodkimi chrupkami. Tortille porcjujemy na mniejsze kawałki. Każdy smarujemy z obu stron roztopionym masełkiem i smażymy na suchej patelni z obu stron aż powstaną nam chrupiące tortille. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gorącym budyniem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/domowy-budyn-kawowy.html