Wykonanie
Jeśli decydujemy się podać dorosłym tak prosty, klasyczny i domowy deser jak
budyń, to musi być on doskonale doprawiony i dopracowany w każdym szczególe.
Budyń zazwyczaj kojarzy się nam z podwieczorkiem dla najmłodszych. Ale
budyń jest także przysmakiem wielu dorosłych i przywołuje bardzo miłe wspomnienia z dzieciństwa. Jak się okazuje w wersji kawowej może stanowić znakomite zwieńczenie eleganckiego obiadu czy kolacji. Wyjątkowego charakteru nadamy naszemu deserowi podkręcając smak dobrego
espresso gorzką czekoladą z nutą marcepanu oraz domowymi powidłami. Na zdjęciach widzicie wersję budyniu
kawowego bez dodatku powideł (idealnie gładki krem), jak też z jego dodatkiem (wyraźnie widoczne drobne punkciki
śliwek). Moim faworytem jest zdecydowanie ta druga wersja. Ten niewielki dodatek powideł przenosi deser na zupełnie inny poziom. Do tego chrupiące tortille posypane
cukrem pudrem i doskonała słodkość gotowa w kilka chwil. Polecam!· 140 ml
espresso· 360 ml
mleka· łyżka
masła· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· łyżka ekstraktu
waniliowego· 4 łyżki
cukru waniliowego· 3 kostki
gorzkiej czekolady- idealna będzie z dodatkiem marcepanu· czubata łyżka domowych
powideł śliwkowych· 2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany· placek tortilli pszennej· odrobina roztopionego
masła·
cukier puderW połowie szklanki zimnego
mleka rozprowadzamy
mąkę. Pozostałe
mleko zagotowujemy razem z
espresso,
czekoladą, powidłami,
masłem i
cukrem. Dodajemy ekstrakt
waniliowy oraz rozrobioną
mąkę i gotujemy na małym ogniu aż powstanie gładki
budyń. Przelewamy go do 2 miseczek. Dekorujemy kleksem kwaśnej
śmietany i listkami
mięty. Podajemy ze słodkimi chrupkami. Tortille porcjujemy na mniejsze kawałki. Każdy smarujemy z obu stron roztopionym
masełkiem i smażymy na suchej patelni z obu stron aż powstaną nam chrupiące tortille. Posypujemy
cukrem pudrem i podajemy z gorącym
budyniem. Smacznego!