Wykonanie
Składniki:kruchy spód :150 g miękkiego
masła60 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki pszennej75 g
mąki ziemniaczanejmasa kajmakowa :400 g słodzonego
mleka skondensowanego z puszki2 łyżki płynnego
miodu4 łyżki
masłapolewa czekoladowa :100 g ciemnej
gorzkiej czekolady100 g
masłakruchy spód :
Masło ucieramy mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodajemy ekstrakt z
wanilii oraz przesianą
mąkę pszenną wraz z
mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 C.Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0 , 5 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat.masa kajmakowa : Do rondelka z grubym dnem wlewamy
mleko skondensowane, dodajemy
miód i
masło. Gotujemy przez około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz.
polewa czekoladowa : Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki
masło i
czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy.Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową i rozprowadzamy
polewą czekoladową. Po zastygnięciu ciasto można już kroić.