Wykonanie
Kopytka o pięknej barwie i idealnej konsystencji. Bez grama
ziemniaków, za to na pysznej, dietetycznej i zdrowej dyni. Z sosem na bazie mojego ulubionego
miodu-
malinowego i
masła. Idealny obiad na słodko. Moje smaki jesieni. Może będą również i Twoje?Składniki:· 500 g upieczonej dyni hokkaido- ze skórką· 2 szklanki
mąki pszennej·
jajko· szczypta
soli· szczypta
gałki muszkatołowej· szczypta
cynamonuSos:· 150 g
masła· 2 łyżki
miodu malinowego·
malinyDynię blendujemy na gładką masę. Dodajemy
mąkę,
przyprawy i
jajko i zagniatamy na gładką masę- ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, z którego wycinamy zgrabne romby. Pośrodku każdego kciukiem robimy zagłębienie. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie- ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane sosem
maślano-
miodowym (
masło topimy z
miodem malinowym do uzyskania jednolitego sosu) ze świeżymi
malinami. Smacznego!