ßßß Cookit - przepis na Kopytka dyniowe w maślano-miodowym sosie malinowym ze świeżymi malinami

Kopytka dyniowe w maślano-miodowym sosie malinowym ze świeżymi malinami

nazwa

Wykonanie

Kopytka o pięknej barwie i idealnej konsystencji. Bez grama ziemniaków, za to na pysznej, dietetycznej i zdrowej dyni. Z sosem na bazie mojego ulubionego miodu- malinowego i masła. Idealny obiad na słodko. Moje smaki jesieni. Może będą również i Twoje?
Składniki:
· 500 g upieczonej dyni hokkaido- ze skórką
· 2 szklanki mąki pszennej
· jajko
· szczypta soli
· szczypta gałki muszkatołowej
· szczypta cynamonu
Sos:
· 150 g masła
· 2 łyżki miodu malinowego
· maliny
Dynię blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, przyprawy i jajko i zagniatamy na gładką masę- ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, z którego wycinamy zgrabne romby. Pośrodku każdego kciukiem robimy zagłębienie. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie- ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane sosem maślano-miodowym (masło topimy z miodem malinowym do uzyskania jednolitego sosu) ze świeżymi malinami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/kopytka-dyniowe-w-maslano-miodowym.html