Wykonanie
Idealne, jednogarnkowe, rozgrzewające danie, które zawsze dobrze smakuje. Dla tych, którzy liczą kalorie dziś leczo w nowej odsłonie - z
piersią kurczaka. Wciąż ze smakiem, ale bez dodatku
kiełbasy czy
boczku. Świetne rozwiązanie na pożywny, jesienny i zdrowy obiad. Polecam!
Składniki:2
czerwone papryki1
żółta papryka2 małe,
młode cukinie200 g
pieczarek1 duża, podwójna
pierś z kurczaka1 duża
cebula400 g passaty lub
przecieru pomidorowego1/2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnkusól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)1/2 łyżki słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki3
liście laurowe4
ziela angielskieNa
oleju podsmażyć posiekaną
cebulę ze szczyptą
soli i
cukru. Dodać pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć. Dorzucić pokrojone na plasterki
pieczarki. Smażyć do odparowania
wody.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z
cukinią pokroić w grubą kostkę. Dodać do reszty składników. Podlać niewielką ilością
wody (ok. 1/2 szklanki), dodać ziele, liść, przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy składniki będą lekko miękkie dodać
przecier pomidorowy, koncentrat,
paprykę słodką i ostrą oraz
cukier. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości warzyw. Smacznego!