Wykonanie
Uwielbiam
łososia w każdym wydaniu. To według mnie jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie wymaga wielu przypraw, jedynie tych, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Dziś podsuwam Wam pomysł na
łososia z piekarnika pieczonego z warzywami. Dzięki papilotom wszystkie smaki i aromaty świetnie się łączą tworząc doskonałą całość. Zaserwujcie tak podaną
rybę swoim dzieciom - myślę, że będą zachwycone formą podania i samym smakiem. Ja nie mogła oderwać się od jedzenia ;)
Składniki (na 2 porcje):
Ryba:300 g fileta z
łososia ze skórą1/2 łyżki
oleju rzepakowegosól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
soku z limonkiWarzywa:1/2 średniej
cukinii1/2 małej
papryki czerwonej1/2 małej
papryki żółtej8
pomidorów koktajlowych1/4 małej
cebuli czerwonejkilka gałązek
tymianku1/2 łyżki
oleju rzepakowegosólPłat
łososia podzielić na dwie części. Skropić
sokiem z limonki, posmarować
olejem, posypać
solą i
pieprzem. Odstawić na 10 minut.
Cukinię pokroić na cienkie plasterki,
cebulę w piórka,
papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić
olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć
cukinię,
papryki,
cebulę,
pomidorki oraz gałązki
tymianku. Na warzywach położyć
łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z
ryżem gotowanym z dodatkiem
kurkumy. Smacznego!Rady: Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec
łososia zbyt długo,ponieważ łatwo go przesuszyć.