ßßß Cookit - przepis na Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam łososia w każdym wydaniu. To według mnie jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie wymaga wielu przypraw, jedynie tych, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Dziś podsuwam Wam pomysł na łososia z piekarnika pieczonego z warzywami. Dzięki papilotom wszystkie smaki i aromaty świetnie się łączą tworząc doskonałą całość. Zaserwujcie tak podaną rybę swoim dzieciom - myślę, że będą zachwycone formą podania i samym smakiem. Ja nie mogła oderwać się od jedzenia ;)
Składniki (na 2 porcje):
Ryba:
300 g fileta z łososia ze skórą
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki
Warzywa:
1/2 średniej cukinii
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki żółtej
8 pomidorów koktajlowych
1/4 małej cebuli czerwonej
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku. Na warzywach położyć łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy. Smacznego!
Rady: Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo,ponieważ łatwo go przesuszyć.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/10/osos-z-warzywami-pieczony-w-papilotach.html