Wykonanie
Pierwszy raz taką
wątróbkę jedliśmy w Lublinie. Moim zdaniem to świetne połączenie -
jabłka łagodzą posmak
wątróbki, który części osób przeszkadza. Danie może posłużyć i za obiad jak i kolację - wszystko zależy od tego z czym je połączy. W naszej wersji podane z
ziemniakami.Składniki:pół kilo
wątróbki drobiowejduża
cebula2 szare renety
mąkaolejłyżka
majerankusól i
pieprzJabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Posypać obficie
majerankiem i podsmażyć na
oleju. Ściągnąć z patelni i zostawić w ciepłym miejscu. Na tym samym tłuszczu zezłocić
cebulę pokrojoną w pierścienie. Odłożyć do
jabłek.
Wątróbki przemyć i oczyścić. Obtoczyć w
mące i smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Na patelnie przełożyć
jabłka z
cebulą i podsmażyć jeszcze 3 minuty. Podawać z
ziemniakami lub
pieczywem.